linkovi
Projekt podržali
GRBOpćina Dugopolje u svom razvitku preskače desetljeća i iskoračuje onamo gdje nikad prije nije. Još do nedavno šaljivo smo se hvalili “prvim dugopoljskim liftom“, a danas već u crkvi i Domu kulture slušamo simfonijske koncerte, koje hvale i glazbeni profesionalci iz velikih kulturnih središta. Njima uz bok je i naš KUD “Pleter“, koji s puno uspjeha predstavlja naše plesno i glazbeno naslijeđe, u domovini i u svijetu.

Ne tako davno uz ime Dugopolja još su se vukli i poneki neugodni stereotipovi, ali danas je ime naše općine dodatni razlog za punu samosvijest i ponos nas samih, ali i za priznanje, pa čak i divljenje onih s kojima radimo i s kojima se susrećemo.
Dio onoga što smo uradili svima je pred očima. Još veći dio se odvija u sjeni, ali time nije manje važan. Osjetit će se vrlo brzo – nemajte brige! – kao povećan pojedinačni i društveni standard, viši civilizacijski doseg, dobro očuvan okoliš...
Zbog svega ovoga godinama nas hvale pridjevcima koji počinju s “naj“: najnaprednija i najradišnija općina, najuspješniji načelnik i tako redom. Nama to godi, jer hvale nas s razlogom, ali nas ne uljuljkuje u samozadovoljstvu. Mi pak, sa svoje strane, zahvaljujemo svima – od županije do Vlade Republike Hrvatske, pa do privatnih gospodarskih čimbenika – koji su legitimni sudionici naših uspjeha. Ali ipak svjesni smo da je sve postignuto vlastitim znanjem i radom, te uz potporu pučanstva općine i njegovih četiriju naselja: Dugopolja, Koprivna, Kotlenica i Liske.

Temeljno objašnjenje svih naših postignuća je: složan rad i demokratski dogovor. I našu općinu čine živi ljudi, sa svim svojim vrlinama i manama, ali, eto – možda povijesnim iskustvom tegobna života ili, još više, zagovorom naših dičnih zaštitnika svetog Mihovila i Jeronima – svih ovih godina nismo dopustili da nam naše slabosti i naše razlike zaklone zajednički cilj, a to je opće dobro.
Središnji dio svega toga je i naša Hrvatska demokratska zajednica – prvotno, široki narodni pokret za toliko žuđenu demokraciju i nacionalno oslobođenje, a danas moderna europska stranka, koja teži najvišim civilizacijskim tekovinama, utemeljenim na našem milenijskom kršćanskom naslijeđu. Prva u ratu i prva u miru. I uvijek prva u općini Dugopolje.

Dugopoljci – uz sve druge vrline koje ih krase – znaju cijeniti vrijednosti svoje krvavo stečene slobodne i nezavisne države i odatle ono što mnogi izvana prepoznaju kao “dugopoljsko čudo“. Stoga ovo obraćanje ne ću završiti s uobičajenim: iziđite na izbore i glasujte za HDZ, glasujte za kontinuitet boljitka!
Ne, jednostavno ću kazati: budite pametni kao i do sad, zbrojite učinjeno i povjerujte obećanom – jer smo uvijek obećavali samo ostvarivo - i budućnost nas i naše djece bit će svjetla i optimistična. I nikakve gospodarske krize ne će nam biti ni bauk ni prepreka!

Zlatko Ževrnja
...
Web: http://www.dugopolje.hr
Email Dugopolje  
  RSS Dugopolje  RSS
© Svi materijali na ovom webu, izgled, i koncept su zaštićeni Zakonom o autorskom pravu. Prijenos dozvoljen isključivo uz naznaku 'kako prenosi Lokalna Hrvatska' / * statistički podaci korišteni iz biltena Državnog zavoda za statistiku (www.dzs.hr) / ** vremenska prognoza se preuzima direktno sa stranica Državnog Hidrometeorološkog zavoda hrvatske (www.dhmz.hr ) / *** vijesti JLS se preuzimaju sukladno Ugovoru Lokalne Hrvatske i pojedinih JLSa o sudjelovanju u projektu, autorsko pravo pripada pojedinim autorima / izdavač: Udruga Lokalna Hrvatska / oblikovanje: Davor Bačić / programiranje: Željko Erceg / projekt pokrenut MMIX / aktualni dizajn MMXIII/2013