linkovi
Projekt podržali
ORLE GRBO Općini
Osnovana 1996. godine.
Općini Orle pripadaju naselja: Bukevje, Čret Posavski, Drnek, Obed, Orle, Ruča, Stružec Posavski, Suša, Veleševec, Vrbovo Posavsko.
Administrativno središte općine je naselje Orle.
Selo Orle znamenito je po kapeli sv. Tri Kralja. Kapela je podignuta u romaničkom stilu.Kapela je podignuta u romaničkom stilu i najstarija je u veleševečkoj župi. Ispred crkve se održava poznato proštenje u čast sv. Bartola s ophodnjom posavskih kurija i kola, tzv. “konjsko proštenje” koje je August Šenoa prikazao u pripovijesti “Mladi gospodin”.
U općini se nalaze dvije osnovne škole do 4. razreda. Jedna se nalazi u selu Veleševec a druga u selu Bukevje.
U općini djeluju KUD "Posavina" i KUD "Glas Posavine". KUD "Posavina" od 1986. god. Aktivno je djelovalo do 1991. godine, kada zbog ratne situacije prestaje s radom sve do 1997. godine i ponovnog aktivnog rada na očuvanju tradicije svoga kraja. Danas društvo broji 35 aktivnih članova koji izvode izvorne i koreografirane plesove Turopolja, Posavine i draganićkog kraja. U društvu osim plesne skupine djeluje i tamburaška skupina.

Smještaj općine između Odre i Save omogućava razvoj rekreacijskog ribolova .
Stanovnici se bave pretežno poljoprivredom i stočarstvom. Tlo je pogodno za uzgoj žitarica, pa općina obiluje kukuruzom, pšenicom, ječmom i zobom.
Stanovništvo gravitira Velikoj Gorici i Zagrebu.Veleševec
Župa sv.Petra u Veleševcu osnovana je 1870. godine, a župna crkva je sagrađena 1871. godine u neogotskom stilu. Posebna znamenitost crkve je slika “Sv. kralja Zvonimira”, iako ovog hrvatskog kralja sveta Stolica nikad nije proglasila svetim. 1993. godine postavljena je nova drvena konstrukcija kape tornja, a renovirane su i orgulje stradale u II svjetskom ratu. U povodu blagdana sv. Petra 29. lipnja u Veleševcu se održava tradicionalno proštenje. Na proštenju, uz crkveno slavlje i misu, nastupaju mnoga folklorna društva. Nedaleko crkve smješteno je jezero koje posebno vikendom privlači ljubitelje ribolova. Jezero se redovito poribljava jednom godišnje. 1997. god. osnovan je KUD “Glas Posavine” koji danas broji 25 članova. KUD njeguje izvorne posavske pjesme i plesove, a nastupio je na raznim smotrama folklora, na Goričkim večerima, u Svetom Ivanu Zelini i na proštenjima u općini.

Selce
je maleno mjesto smješteno pored sela Veleševec, u blizini šume Turopoljski lug. Poznato je po održavanju tradicionalne cjelodnevne lovačke zabave u kolovozu. Na ovoj se manifestaciji okupljaju lovci oko lovačkog doma i organiziraju natjecanja u gađanju glinenih golubova, trčećeg zeca i gađanje zračnom puškom. Osim lovačkih natjecanja organiziraju se i malonogometni turniri. Selcem protječe i rijeka Odra koja je u ljetnim mjesecima omiljeno kupalište lokalnog stanovništva, a u ostalim godišnjim dobima okuplja ribolovce.

Bukevje
Župa sv. Antuna Padovanskog ustanovljena je 1798. godine, a crkva je podignuta 1870. godine u stilu historicizma. Glavni oltar je posvećen sv. Antunu Padovanskom, a pored njega se nalaze oltari “Prikazanje u hramu” i oltar posvećen sv. Florijanu. Crkva posjeduje korske klupe i orgulje, dok je izvorna špica zvonika oštećena u II svjetskom ratu. Kao i u većini mjesta općine, i ovdje se na blagdan sv. Antuna održava proštenje uz crkveno i svjetovno slavlje. U ovom mjestu se nalaze i kurije obitelji Zlatarić i Pintar.
U Bukevju djeluje KUD “Slavuj”. KUD je postojao još tridesetih godina ovog stoljeća. Potom izvjesno vrijeme nije djelovalo, a do ponovnog okupljanja ljubitelja folklora i tradicije došlo je u prosincu 1997.godine. Danas KUD broji oko 50 aktivnih članova, a u okviru KUD-a djeluje orkestar, glumačka družina, te crkveni zbor.
Suša, Ruča, Vrbovo, Drnek, Obed

Znameniti su po kapelicama:
- Kapela sv. Vida u Suši ;
- Zavjetna kapelica u Ruči ;
- Kapelica sv. Obitelji u Vrbovom ;
- Kapelica Gospe Lurdske u Drnku ;
- Kapelica Presvetog Srca Isusova u Obedi

Narodna nošnja
Na posavskoj nošnji prevladava crvena i bijela boja, a izvorne nošnje su tkane, odnosno rađene na tkalačkom stanu. Nošnja se sastoji od više dijelova : opleća, zaslona i rubače koja prekriva gornji i donji dio tijela. Na nogama se nose obojci i posavski opanci, dok je glava djevojaka i snaha prekrivena poculicom i halbicom. Muška nošnja se sastoji od gaća, lajbeka (prsluka), košulje, opanaka ili čizama, te škrlaka (šešira). Na muškoj narodnoj nošnji prevladava crna i bijela boja.

Drevni običaji
Božić – Na Badnjak se u Posavini postilo, jele su se suhe šljive, kruške, te ostala postna hrana. Pečenke, gibanice, makaruni pečeni u krušnoj peći pripremali su se za Božićnu gozbu. Na Badnju večer gazda kuće unosio je u kuću slamu, a potom makarun i svijeću. Nakon toga svi su ukućani pokleknuli oko slame i pomolili se. Gospodarica je izvukla jednu slamku i zaželjela da tako visoko bude konoplje, a zatim još jednu koja je predstavljala visinu lana. Djeca su tada razbacivala slamu naokolo i na njoj se bacali i igrali željno iščekujući kičenje bora jabukama, orasima, licitarskim kolačićima i sl.
Na Badnjak je stol bio postavljen tako da su žitarice bile poslagane u obliku križa, a između njih je bio i poneki novčić kao simbol plodnosti i bogatstva. Na to je bio postavljen poseban stoljnjak koji se nije uzimao sve do blagdana sv. Ivana, kada se iznosila slama iz kuće i stavljala po voćkama. Nakon večere odlazilo se na polnoćku u grupicama u narodnim nošnjama. Mladići su sa sobom nosili Božičnice (jabuke) koje su davali djevojkama.
...
(1) 12.09.'11 |
Web: http://www.opcina-orle.hr
Email Orle  
  RSS Orle  RSS
© Svi materijali na ovom webu, izgled, i koncept su zaštićeni Zakonom o autorskom pravu. Prijenos dozvoljen isključivo uz naznaku 'kako prenosi Lokalna Hrvatska' / * statistički podaci korišteni iz biltena Državnog zavoda za statistiku (www.dzs.hr) / ** vremenska prognoza se preuzima direktno sa stranica Državnog Hidrometeorološkog zavoda hrvatske (www.dhmz.hr ) / *** vijesti JLS se preuzimaju sukladno Ugovoru Lokalne Hrvatske i pojedinih JLSa o sudjelovanju u projektu, autorsko pravo pripada pojedinim autorima / izdavač: Udruga Lokalna Hrvatska / oblikovanje: Davor Bačić / programiranje: Željko Erceg / projekt pokrenut MMIX / aktualni dizajn MMXIII/2013