linkovi
Projekt podržali
Na južnom dijelu Imotskoga polja smjestila se najmnogoljudnija imotska općina Podbablje koja je osnovana novom teritorijalno-upravnom podjelom Republike Hrvatske koja je izvršena u proljeće 1993. godine. Pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji, a okružena je općinama Proložac na sjeverozapadu, gradom Imotskim na sjeveru, na istoku općinom Zmijavci, a na sjeveru općinama Runovići i Zagvozd. Jedan mali dio općine graniči i sa općinom Lokvičići.

CRKVA01Područje općine Podbablje obuhvaća osam naselja: Drum, Grubine, Kamenmost,Hršćevani, Poljica, Podbablje Gornje, Krivodol i Ivanbegovina, a administrativno središte joj je u Drumu, središnjem mjestu općine, a prema službenom popisu stanovništva koji je izvršen 2001. godine broji 4 777 stanovnika.

Općina nosi ime Podbablje po najstarijoj i najvećoj imotskoj okopoljskoj župi Podbablje koja je ime dobila po brdu Baba (visoko 546m), po kojem je cijeli prostor smješten na obroncima brdašca dobio naziv Podbablje. Taj naziv za ovo područje imotske krajine prvi put se rabi 1575. godine u turskom dokumentu šerijatskog suda mostarskog kadije. Ti dokumenti danas se nalaze u franjevačkim samostanima u Zaostrogu i Fojnici (BiH).

CRKVA02Na prostoru Podbablja (s blagom submediteranskom klimom) živjelo se i u ilirsko doba o čemu svjedoče brojne gradine. Srednjovjekovni stećci koji su ugrađeni u crkvu Sv. Luke u Podbablju koja se prvi put spominje 1562. godine i koja je najstarija crkva u Imotskoj krajini (Spomenik kulture RH), te nadavno pronađeni stećak kod mosta na Vrljici ukazuju na to da se bogati život odvijao na području Podbablja i prije dolaska Rimljana. Ipak, dolazak Rimljana ostavio je mnoštvo kulturnih spomenika i građevina u Podbablju. Kroz Podbablje je prolazio i središnji rimski put koji je spajao Salonu i Rus Novae, odnosno Naronu (današnji Vid kod Merkovića). Na Kamenmostu su pronađeni i ulomci rimskom mozaika, te vapnenački kamen s latinskim nazivom u čast cara i konzula Marka Aurelija s tekstom: "Imperatoru Cezaru Božanskom Antoninu, sinu Božanskom Hadrijanu, nećaku božanskog Trojana Partija praunuku Marku Aureliju, Augustu, Aramejskom". Nedugo potom u mjestu Potočine pronađen je natpis na miljokazu: "Imperator Cezar Marko Aurelio Klaudio, pobožni August". Godine 1936. u Drumu gdje je nekoć prolazio glavni rimski put pronađeno je dvadeset zlatnika bizantskog cara Romana Trećeg Argira, a 2003. godine isti bizantski zlatnici su pronađeni u istom mjestu u drvenoj kutijici koja je bila skrivena u suhozidu.

CRKVA03Za vrijeme turskog haračenja i franjevci iz Franjevačkog samostana u Imotskom privremeno su bili smješteni u Podbablju gdje su osnovali svoj samostan. Kao što su pokazala najnovija arheološka iskapanju u crkvi Sv. Luke na Kamenmostu vidljivo je da je crkva u vrijeme turskog vladanja Imotskom krajinom imala i obrambeni karakter jer su pronađene brojne puškarnice koje se i danas mogu vidjeti.

Nakon odlaska Turaka iz Imotske krajine te Mira u Požarevcu na području Podbablja odnovana je rimokatolička župa Sv. Luke Podbablje iz koje je kasnije nastala župa Sv. Ane u Poljicima.

CRKVA04Od zanimljivosti iz Podbablja treba istaknuti da je i veliki hrvatski pjesnik Tin Ujević podrijetlom iz ove općine, a zanimljivost svakako čini i njegova roditeljska kuća koja je smještena u Krivodolu. Posebne zanimljivosti čine i brojne ilirske gomile i gradine na kojima su i danas vidljivi ilirski grobovi. Od ljepših mjesta za posjetu svakako je i korito rijeke Vrljike s nizom mlinica (doduše zapuštenim) te stari most preko rijeke Vrljike kojim se i danas prometuje prema Imotskom. U Podbablju je i crkva Sv. Luke, Spomenik Kulture Republike Hrvatske koja i danas nakon obnove svjedoči o pripadnosti ovoga naroda. Osim te crkve u Podbablju još postoji šest crkvenih objekata. Zanimljivost je i trometarski kip dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika.

Podbablje je općina koja svoj dan slavi 18. listopada na blagdan sv. Luke. Danas u Općinskom vijeću ima trinaest vijećnika: HDZ(Ante Ćapin, Mate Kasalo, Jure Vujević, Vjekoslav Biloš, Denis Jonjić), HSS (Momir Karin, Mirko Dodig), HSP-HČSP(Nediljko Gabelica, Marko Jonjić, Ljubomir Kljenak, Mario Ujević), HNS-DC-SDP(Predrag Pijanović) i NL Ivan Tolić (Josip Šerić).
...
Web: http://podbablje.hr
Email Podbablje  
RSS Podbablje  RSS 1 RSS Podbablje  RSS 2  Facebook Podbablje  Podbablje
© Svi materijali na ovom webu, izgled, i koncept su zaštićeni Zakonom o autorskom pravu. Prijenos dozvoljen isključivo uz naznaku 'kako prenosi Lokalna Hrvatska' / * statistički podaci korišteni iz biltena Državnog zavoda za statistiku (www.dzs.hr) / ** vremenska prognoza se preuzima direktno sa stranica Državnog Hidrometeorološkog zavoda hrvatske (www.dhmz.hr ) / *** vijesti JLS se preuzimaju sukladno Ugovoru Lokalne Hrvatske i pojedinih JLSa o sudjelovanju u projektu, autorsko pravo pripada pojedinim autorima / izdavač: Udruga Lokalna Hrvatska / oblikovanje: Davor Bačić / programiranje: Željko Erceg / projekt pokrenut MMIX / aktualni dizajn MMXIII/2013