linkovi
Projekt podržali
SUPETARGrad Supetar najveće je naselje na otoku Braču sa 3500 stanovnika. Kulturno je, gospodarsko i turističko središte otoka u kojem živi petina svih Bračana.
U granicama grada Supetra nalaze se još mjesta Splitska, Škrip i Mirca. Smješten je na sjevernoj strani otoka Brača, preko puta Splita.
U samom središtu nalazi se trajektna luka, TRANZITNO SRCE OTOKA BRAČA, a zapadno od nje plaža Vlačica i uvala Banj s turističkim sadržajima.
Supetar je smješten u uvali sv. Petra i predstavlja jedan od glavnih dalmatinskih turističkih destinacija. Grad obogaćen stjenovitim i šljunčanim plažama, a okružen bujnom borovom šumom nudi bogatstvo kulturno-povijesnih znamenitosti, te raznovrsne smještaje, ugostiteljske ponude, zabavne programe. Gostima su i ponu?ene mogućnosti sudjelovanja u sportsko-rekreacijske programe, a zabavni život u gradu je zanimljiv, pogotovo u ljetnim mjesecima. Organiziraju se i izleti na okolne otoke. U gradu se nude smještaji u hotelima, depandansama i apartmanima.
Gospodarstvo uključuje poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, ribarstvo i turizam. Obogaćen je kuturno-povijesnim znamenitostima što uključuju spilju Kopačina iz neolitika u blizini mjesta, starokrščanske sarkofage iz antike uz crkvicu na groblju, župnu crkvu s monumentalnim stubištem koja je sagra?ena na ostacima bazilike iz 5. st.

Povijest
Mjesto se pod imenom Supetar prvi put spominje 1423. godine, a ime može zahvaliti sv. Petru. Sadašnja župna crkva Marijina Navještenja (18.st.) izgrađena je na temeljima ranokršćanske bazilike sv. Petra o čemu svjedoči i mozaik otkriven 1975. godine.
Neposredno do crkve su ranokršćanski mozaici iz VI. st. te Leroj (zvonik sa satom) i Crkveni muzej, na čijem se ulazu nalazi skulptura sv. Viktora, djelo kipara Petra Jakšića, koji je autor i skulpture Majke Terezije na samom ulazu u crkveno dvorište. Oltarna pala Bogorodica sa svecima djelo je slikara amatera Feliksa Tironija (1722.-1808.), a orgulje je još 1737. god. izradio Petar Nakić.
Na prometnici prema negdašnjem upravnom središtu otoka Nerežišćima crkvica je sv. Roka, zaštitnika od kužne bolesti, izgrađena 1682. godine. Značajni spomenik barokne plastike kameni je bunar, koji potječe iz 1734. godine.
Ovdje je rođen Ivan Rendić (1849.-1932.) najplodniji, neki kažu i najbolji, hrvatski kipar XIX. stoljeća. Tu je proveo mladost, te 11 posljednjih godina života. Od njegovih 208 umjetničkih djela raspršenih u 51 gradu, neka su ipak našla svoje trajno mjesto u njegovom Supetru.
Posebno su zanimljivi radovi: «Pieta» na grobnici obitelji Franasović, secesijski grob Rinalda Čulića te mauzolej obitelji Mate Rendića. Na istom groblju, pored crkvice sv Nikole, nalazi se i mauzolej bogatoga bračkog iseljenika Frane Petrinovića kojega je izradio drugi hrvatski kipar Toma Rosandić (1878.-1958.).
Rendićeva skulptura Alegorija uma putokaz je u galeriju «Ivan Rendić» u samom srcu mjesta. Pohranivši neka njegova djela, Supetrani su se trajno odužili svome sumještaninu.
Ponad Supetra nalazi se i jedna od sveukupno 19 sačuvanih ranoromaničkih crkvica na otoku Braču - crkva sv. Luke s prijelaza XI. u XII. st. Brod ugraviran na zidu u unutrašnjosti crkve, najstariji je prikaz broda u Dalmaciji.
...
Web: http://www.gradsupetar.hr/
Email Supetar  
  RSS Supetar  RSS
© Svi materijali na ovom webu, izgled, i koncept su zaštićeni Zakonom o autorskom pravu. Prijenos dozvoljen isključivo uz naznaku 'kako prenosi Lokalna Hrvatska' / * statistički podaci korišteni iz biltena Državnog zavoda za statistiku (www.dzs.hr) / ** vremenska prognoza se preuzima direktno sa stranica Državnog Hidrometeorološkog zavoda hrvatske (www.dhmz.hr ) / *** vijesti JLS se preuzimaju sukladno Ugovoru Lokalne Hrvatske i pojedinih JLSa o sudjelovanju u projektu, autorsko pravo pripada pojedinim autorima / izdavač: Udruga Lokalna Hrvatska / oblikovanje: Davor Bačić / programiranje: Željko Erceg / projekt pokrenut MMIX / aktualni dizajn MMXIII/2013