linkovi
Projekt podržali
Površina općine Milna je 3.468,98 ha (8,86 % površine otoka Brača). Na prostoru općine postoje naselja Milna koja je sa 875 stanovnika središte istoimene općine te naselja Bobovišće sa ukupno 62 stanovnika sa Bobovišćem n/m, naseljem Ložišće sa ukupno 181 stanovnika (podaci o stanovnicima dati su prema rezultatima popisa iz 1991.godine).
Prema rezultatima iz istog popisa u Minoj sada ima 329 domaćinstava te 86 poljoprivrednih gospodarstava , u Bobovišću ima 23 domaćinstva te 5 poljoprivrednih gospodarstva dok u Ložišću ima 44 domaćinstva te 36 poljoprivrednih gospodarstva.
Općina Milna obuhvaća k.o.Milna i k.o.Bobovišće. Ložišće su jedino naselje na otoku Braču bez svoje katastarske općine iako su u povijesti bili izrazito okrenuti poljoprivredi.
Stvaranjem samostalne i neovisne Republike Hrvatske početkom 90-tih godina , u jeku domovinskog rata Milna , bila je centar obuke mornaričkog pješaštva na Braču. Bračani su sa ovog područja odlazili na prve crte bojišnica.

Milna
U dnu dubokog zaljeva kristalično plavog mora, osunčanih obala i dubokih sjena stoljetnih borovih šuma, smjestilo se na krajnjoj jugozapadnoj točci otoka Brača mjesto Milna. Izgrađeno u bračkom kamenu boje stare slonove kosti, okrenuto suncu i njegovom zalazu, zaštićeno od pogubnih vjetrova i osvježavano ljetnim popodnevnim maestralom umirujuće je utočište i za ljude i za brodove.
Ta minijaturna oaza sredozemne kulture življenja - pošteđena od stihije i nervoze modernog života - mjesto je evokacije bogate pomorske, ribarske i vinogradarske povijesti koju priziva gotovo urbano isprepleteno tkivo starih kapetanskih palača, ribarskih i težačkih kuća. Duž vijugave obalne šetnice s drevnim palmama, kao i s padine brda - svojevrsnom botaničkom raju maslinika i vinograda, lavande i kadulje - pružaju se nezaboravni prizori uvala i uleknuća Milnarskog zaljeva.

Bobovišća
Tek nekoliko kilometara sjevernije od Milne, mjesto stisnuto u prisoju nad morem, pod samim vrhom brda. Svojim pročeljima Bobovišća su okrenuta moru, a svojim gospodarstvom vezana su za zaleđe i okoliš, maslinike i vinograde.
Bobovišća se ističu ruralnim mediteranskim graditeljstvom. Ondje su male prizemnice u brdu uz kamene jednokatnice duž ceste kroz naselje.

Bobovišća na moru
Tek nekoliko kilometara sjevernije od Milne, dijeleći najmanji katastarski prostor na otoku s prekrasnom uvalom nalik na fjord, okružena visokim brdima, smještena su tri naselja: Ložišća i Bobovišća izgrađena terasasto na strmim padinama i kamenim proplancima, te Bobovišća na moru, utisnuta poput osunčanoga zaštićenog gnijezda u tijesnoj uvali.
To su arkadijski prizori koji će kao živa slika mitskog Sredozemlja zauvijek ostati u pamćenju.

Ložišća
Na cesti od Sutivanaza Milnu smjestila su se Ložišća. Ložišća su izabrala svoj položaj na vrlo strmom kamenom proplanku, gdje se kamene kuće nižu jedna nad drugom uz kose strme ulice, koje idu iz duboke udoline do uvrh mjesta.
Sve je ovdje kamen do kamena i kamen na kamenu. Visoke prostrane dvokatnice na obronku i malene kamene prizemnice pri vrhu proplanka, a nad svime dominira zasigurno najljepši Rendićev kampanel.
...
Web: http://www.opcinamilna.hr
Email Milna  
  RSS Milna  RSS
© Svi materijali na ovom webu, izgled, i koncept su zaštićeni Zakonom o autorskom pravu. Prijenos dozvoljen isključivo uz naznaku 'kako prenosi Lokalna Hrvatska' / * statistički podaci korišteni iz biltena Državnog zavoda za statistiku (www.dzs.hr) / ** vremenska prognoza se preuzima direktno sa stranica Državnog Hidrometeorološkog zavoda hrvatske (www.dhmz.hr ) / *** vijesti JLS se preuzimaju sukladno Ugovoru Lokalne Hrvatske i pojedinih JLSa o sudjelovanju u projektu, autorsko pravo pripada pojedinim autorima / izdavač: Udruga Lokalna Hrvatska / oblikovanje: Davor Bačić / programiranje: Željko Erceg / projekt pokrenut MMIX / aktualni dizajn MMXIII/2013